Saturday, October 12, 2013

Je eigen studio voor een leuke prijs

Als je een produktfoto wilt maken of je wilt iets op het internet verkopen. Of je misschien wil je een schaduwloze foto maken voor bijvoorbeeld een fotocollage. Dan heb je een studio nodig. Maar dat kan behoorlijk duur zijn met lampen en achtergrond en dergelijke. Gelukkig wordt daar over nagedacht en zijn er verschillende ministudio´s ontworpen.

Mijn eerste ministudio


Mijn eerste ministudio was niet zo een succes. Het was een vierkant, soort witte doos, die je in elkaar kon klappen. Er zaten twee gewone simpele lampjes bij. Een van die lampjes ging al stuk bij de eerste opname. Het andere lampje werd zo heet dat ik hem niet meer durfde te gebruiken. Ik maakte toen veel foto´s van voeding en met die hete lampen werd dat geen succes. Wat ik ook vervelend vond, is dat er altijd lijnen en hoeken te zien waren en die  moest ik dan weer digitaal wegwerken en dat is eigenlijk zonde van je tijd.

Verschillende ministudio´s


Je hebt tegenwoordig ook tenten in verschillende maten. Dit is ook een ministudio, maar dan in de vorm van een tent. Voorin zit een gat waar je je camera doorsteekt. De vorm van de tent is rond en zal dus geen schaduw of lijnen/hoeken weergeven.

Led is helemaal in


LED varianten worden steeds vaker gebruikt in filmlampen, studiolampen, autolampen maar ook gewoon thuis in de huiskamer. Dat komt omdat ze namelijk heel zuinig zijn in gebruik, dus duurzaam. Daarnaast zijn het sterke lampen en werken ze snel en worden ze niet zo heet. Dat is wel handig als deze een lange tijd moet branden. Ze zijn helaas wel prijzig en geven een heel koud lichtkleur af waardoor het moeilijker wordt om sfeer in de foto te creëren.

Falcon eyes led opnametafel-ministudio


Zelf vond ik dit wel een interessant studiootje om mee te beginnen.


De opnametafel bestaat uit een hard plastic plaat van 40x50 cm en een aluminium opvouwbaar frame. Daarnaast zitten er 2 led lampen van 18x15cm met elk 120 leddiodes. Bij elke lamp zit een flexibele bevestigingsarm die je aan de ene kant met klemmetjes aan de opnametafel vastmaakt. Aan de andere kant gaat de tweede arm die je aan de opname tafel, schroeft.

Hoe zet je hem in elkaar?


De studio is eenvoudig in elkaar te zetten en ook zonder handleiding hoeft dit geen probleem te zijn. De plastic plaat schuif je in het frame en je onderwerp zet je in het midden van de tafel. Het voordeel van de stevige plastic plaat is dat hij niet snel beschadigt en goed schoon te maken is. De flexibele armen klem je aan het frame.

Een beetje jammer


In de praktijk blijken de flexibele armen niet zo flexibe te zijn en de klemmen schuiven nogal eens van hun plek. Dus daar moet je niet te veel mee sjorren. Ik zou zeggen een goede opstelling zoeken voor je licht en niet meer aankomen. Je kunt natuurlijk altijd een tafel of iets in de buurt houden waar je de armen op kan klemmen. Je kunt ook verschillende statieven gebruiken om de ledlampen aan te bevestigen.

Een mooi egaal licht


Als je de lampen heb aangesloten met de meegeleverde voedingskabel, zie je een mooi egaal licht. Je kunt trouwens ook penlites gebruiken, voor als je onderweg of buiten, je studio wilt gebruiken. Je kunt de lampen onafhankelijk van elkaar dimmen. Zo kun je dus toch die beperkte schaduw creëren.

Mening van Zimoni


Jammer van de lampjes, maar verder het beste studiootje wat ik tot zover heb geprobeerd. Vooral de plastic plaat geeft een mooi fris licht en is inderdaad schoon te maken, ook handig. Je kunt echt een schaduwloze foto maken en je hebt geen last van lijnen of hoeken.

Wat kost deze opnametafel van falconeyes?


Deze opnametafel/ministudio is te bestellen bij


en kost 169 euro

Een prima studio voor je eerste produktopnamen.

No comments:

Post a Comment